This elongated site is situated below Seoul’s panoramic Namsan Road with a very strict height and building ratio limit. Its position and volume gives adynamic and more open end of this quiet street. The block is actually a bit skewed, and it seems as if the house is trying to say something, while neighboring houses hide behind their high walls The interior spaces are created by excavated volumes; the kitchen, dining and living rooms are interlocking, forming a sequence of views and body positions The interior of the house is far from monolithic.



Indeed, much of it is interlaced and connected through surprising angles. On the first floor, the living room is connected to the kitchen and dining room, with the longest side being over 14 metersThe staircase penetrates the entire house, offering a profound perspective that unites each and every level.



Its complex shape offers both places to sit and spaces to interact, making it an interesting type of “living room.” On the third floor, the master bedroom and the largest bathroom are connected to one another, repeating the same spatial scale and shape as on the first floor.

Window sills are also deep blocks of space that can be used to sit in or even lean against, reviving the traditional Korean way of living close to the floor. From here one can feel the window sill as a fringe space between the interior and the exterior world.

Inside a metal box, there is a concrete box, then a wooden box, then a stone box. The process of excavating a block is further expressed in the articulation of finished materials and details. As the bush-hammered in-situ cast concrete contains teak veneered box-frames and partitions, this also determines the details on the handrail and the choice of fixtures.

The outer surface is a delicate, reflective double layer of different stainless steels, so the house's blunt shape absorbs the daylight and various colors of its surroundings. Made of a layer of slightly corroded stainless steel, it is doubled with a grid of hand-polished stainless plates.

The house may be a block of steel, but it is a “lady” nonetheless.



type: Private House
in Yongsan Itaewon, Seoul, Korea
completion : 2008
site area : 300m2
floor area : 365m2

CHAE-PEREIRA architects‎










ⓒ copyrights 2003-2018 Designersparty, all rights reserved. all material published remains the exclusive copyright of Designersparty.