‘Miega’ is the project that the architect designed not only interior, but every parts from space design, programming, space developing and reproduction of props.

The concept of ‘Miega’ is inspired from past ‘village’ with scene of alley and calm permanent environment and the architect wanted to return aspect of hair salon which was reception room of neighbors and place for cultural & public community in the past. House formed of mass that minimum module for a person, is applied for comfort in the salon and it is formed together with path, alley, corner and shops to create public community. It is designed with installation of space within space and architecture within architecture.

The elements like alley, yard & house formed as result cause new forms and allow spatial experience by observing users or moving them. Different irregular frames are consisted in each unit in the shape of house and these frames become window for various scenes such as form of people and moving silhouette. Moreover, new images are created by overlap of frames and experience of continuous visual observation of space is provided.



Without transforming physical structure of basic unit of ‘Miega’, the hair salon can be also used as private party, exhibition, gallery, café and flea market, etc. According to form and type of user, it becomes variable space to flexibly and openly accept programs and contents of other uses. Also, the entrance is not a general reception but ‘relaxing’ space for easy access to become a place for every villager to come and enjoy. Beyond the concept of simple hair salon, ‘Miega’ is the space to inform the start of ‘village within village’ or ‘small community within village’.

design: oh, sae min / bang by min emerging design group
design team: kwak, changwook, yoo, hyunduck / bang by min emerging design group
location: 297-1 seongbuk-dong, seongbuk-gu, seoul, korea
program: boutique hair salon
built area: 124.81m2
completion: april 2012
finishing materials:
floor: polished tile, epoxy coating / wall : oil-stain finish on larch plywood, white water paint finish on double
plasterboard / ceiling: white water paint finish on double plasterboard
photographer: jungwoo choi, jaeyoon kim

BANG by MIN










ⓒ copyrights 2003-2013 Designersparty, all rights reserved. all material published remains the exclusive copyright of Designersparty.